Lichaam, ziel en kunst verbonden

Binnen mijn praktijk bied ik persoonlijk afgestemde sessies, therapie- en begeleidingstrajecten aan vanuit een combinatie van lichaamsgerichte en (antroposofische) beeldende therapie. Het lichaam, de ziel en kunst verbinden om tot antwoorden, inzicht en diepgaande veranderingen te komen, daar geloof ik in! 


Jij staat centraal!

Binnen de sessies en trajecten sta jij centraal. Ik vind het belangrijk dat jij je gezien en gehoord voelt.

Via lichaamsgericht en kunstzinnig werken gaan we op zoek jouw kern en bedding. Vanuit die plek en die diepe verbondenheid met jezelf, kan ook een duurzame en diepgaande verandering plaatsvinden. 

 

Ik werk o.a. vanuit een holistische en antroposofische mensvisie. Ik geloof erin dat we als mens veel meer zijn dan alleen een lichaam of klacht. De antroposofische inslag zie je terug in het mensbeeld waar vanuit ik werk, in natuurbeelden, ritmes, seizoenen en keuze voor bepaalde (natuurlijke) materialen. Tot slot is de techniek nat-in-nat schilderen ook typisch iets antroposofisch. 

 

Tijdens de sessies en in de trajecten is er dus aandacht voor jou als gehele mens. Niet alleen je klacht wordt aangepakt, maar ook je zelf herstellend vermogen wordt aangesproken. Daarnaast krijgen onderwerpen als familiesystemen, vrouw-zijn, sensualiteit, (menstruatie)cycli, ondersteunende edelstenen of kruiden waar nodig ook een passende plek binnen mijn sessies.Lichaamsgerichte Kunstzinnige Therapie

Lichaamsgerichte kunstzinnige therapie combineert kunstzinnig werken met de wijsheid van jouw eigen lichaam. Door o.a. lichaamsgerichte en gewaarwordingsoefeningen word je terug gebracht naar je lijf en wat daar te ervaren is. Je lijf geeft je de hele dag door informatie. In de huidige maatschappij vaak helaas wat verwijderd geraakt van ons lijf en wat ze ons vertelt. Op lange termijn 'niet luisteren' zorgt voor een disbalans, die uiteindelijk kan uitlopen tot bijvoorbeeld een burn-out of depressie. 

 

In het proces van verbinding maken met je lijf, worden ook kunstzinnige materialen en technieken ingezet. Via deze middelen geef je expressie aan wat je tegen komt en wat er ín jou leeft. Dit kan van alles zijn. Van patronen, blokkades of trauma's tot aan diepe verlangens, dromen en wensen. Innerlijk kind werk en innerlijk criticuswerk kunnen daarom ook een onderdeel zijn van een traject. Omdat je direct met je handen op papier of in klei werkt, raakt dit een diepere en meer essentiële laag. Het beeldende werk spreekt voor zich, vaak voorbij aan woorden in gesprek en geeft gedurende het proces en traject ook houvast. 

 

Lichaamsgericht kunstzinnig werken maakt dat je op den duur meer in de diepte van jezelf kunt zakken. Je komt steeds een beetje dichter bij jouw kern en jouw eigen veilige bedding. Het is daarom een unieke en duurzame methode, inzetbaar bij heel veel klachten. Het vormt voor mij een rijke en stabiele basis binnen mijn praktijk.


De kracht van beelden

"Ja, maar ik ben helemaal niet creatief.." 

 

Het mooie is, dat hoeft ook helemaal niet! Het gaat niet om het resultaat, maar om de weg er naartoe. Door jezelf via dans of op een kunstzinnige manier te uiten, geef je expressie aan wat er ín jou leeft. Niet alleen aan bewuste delen, maar ook aan onbewuste stukken. 

 

Jouw persoonlijk processen staan centraal, niet het maken van de meest fantastische kunstwerken. De kracht van beeldend werken zit in het ervaringsgerichte en het non-verbale. Een beeld zegt vaak meer dan woorden.
Daarnaast hebben de kleuren, technieken en materiaalsoorten ook een werking op jou. Materiaal wordt daarom altijd zorgvuldig gekozen en toegepast, zodat er een gezonde uitwisseling kan ontstaan tussen jou en het materiaal.  
D a p h n e  H e l e n a 

lichaam, ziel en kunst verbonden

 

Op de hoogte blijven van mij, mijn praktijk en wat mij inspireert?
Volg me op Pinterest, LinkedInInstagram of Facebook